lunes, 31 de marzo de 2008

Phineas Gage: Sobreviure amb menys cervell

Escrit per Pierre Fiol Fontaine
Alumne de 1er de Batxillerat, IES Joan Ramis i Ramis


L'ACCIDENT.

Phineas Gage va néixer als Estats Units el 1823. Era un obrer de les vies de ferrocarril que es distingia per la seva intel·ligència i educació.

La seva feina consistia en col·locar els explosius per modificar i preparar el terreny per on havien de passar les vies. El procediment, que consistia en fer un forat on es col·locava la dinamita juntament amb sorra, posar una metxa i colpejar-ho tot amb una barra de ferro de grans dimensions, va fallar.

Phineas va oblidar de posar la sorra, ja que va haver de anar a parlar d'uns assumptes amb el seu cap. Quan va tornar va pensar que ja havia posat la sorra i va colpejar la dinamita, la qual va explotar.

LA FERIDA.

Després de l'explosió, els seus companys de feina el van anar a socórrer. Se'l van trobar plenament conscient i podia parlar. A trenta metres van trobar la barra de ferro, que li va travessar el cervell així com es mostra en la fotografia.

De cop el van dur a la consulta del Dr. John Harlow, que va comprovar que la barra de ferro li havia travessat completament el cervell.

El més impactant d'aquest cas resulta en la ràpida recuperació de Phineas i el fet que totes les seves activitats motores verbals i lògiques fossin absolutament normals. Aleshores, de que serveix la zona del cervell (coneguda com a Cortex Prefrontal) que la barra li havia destruit?

LES CONSEQÜÈNCIES

Phineas Gage no era el matiex:

"...era irregular, irreverent, de vegades queia en les majors blasfèmies, el que anteriorment no era costum seva, no manifestant la menor deferència per als seus companys, impacienti per les restriccions o els consells quan entren en conflicte amb els seus desitjos, de vegades obstinat de manera pertinaç, però capritxós i vacil·lant, imaginant molts plans d'actuació futura, que són abandonats abans de ser preparats... Un nen per la seva capacitat intel·lectual i les seves manifestacions, té les passions animals d'un home fort" Anotacions del Dr. John Harlow.

Gage va tornar a la feina i als dos dies el van fer fora. Era incapaç de comportar-se i rapidament va caure en la beguda i no va aconseguir una feina estable. Va acabar treballant al circ explicant l'accident i mostrant la ferida.

Finalment va morir als 37 anys d'una crisi epilèptica i el seu crani i la barra de ferro romanen a la Universitat de Medicina de Harvard.

LA CONCLUSIÓ.

Sembla ser que el cortex Prefrontal està relacionat amb l'emoció, el caràcter, la interacció social i les funcions executives (les encarregades de la planificació, la modificació de la conducta, l'adaptació...).

No hay comentarios:

Datos personales

Este Blog, de carácter educativo, creado para poner de relieve algunas cuestiones relacionadas con el conocimiento de Nuestro Entorno, utiliza diversos recursos propios y de la Red. Si alguno de ellos posee derechos de autor o es de uso exclusivo por parte de alguna Persona o Entidad pública o privada, será inmediatamente retirado, al recibir la oportuna comunicación por correo electrónico.