jueves, 3 de abril de 2008

Fernando Alonso versus Les Molècules

Escrit per J. Simón Cardona Coll
1ºA Batxillerat Biologí
a IES Joan Ramis i Ramis

Com es pot comparar en Fernando Alonso amb les molècules?


Son dues cosses totalment diferents però que intentaré apropar amb el coneixements adquirits amb uns mesos de biologia.

Algun cop ens hem sentit acalorats veient una cursa d’ Alonso? Molts dels aficionats ens dirien que sí, que fins i tot han suat en el tram final de la carrera veient i emocionant-se amb adelantaments del pilot. Pues tot i ser cosses dues cosses totalment llunyanes el suar i la velocitat que pugui agafar Fernado Alonso o qualsevol pilot o persona amb un cotxe i amb el que nosaltres ens acalorem i fins i tot suem, jo les aproparé.

La calor que nosaltres sentim quan suem o quan estem nerviosos i ens movem o quan botem per l’adelantament que acabem de veure d’Alonso es deguda a que les molècules adquireixen més velocitat de la que tenien anteriorment i per això notem una sensació major de temperatura al nostre cos, ja que pujar la temperatura només es augmentar la velocitat de les molècules i per tant donar un major valor a la seva energia cinètica; igual que ha de fer qualsevol pilot per avançar una posició, augmentar la seva velocitat del cotxe al seu cas, que no és menys que un cos humà i també augmenta la seva temperatura a medida que el motor treballa per augmentar la velocitat. Així, el nostre cos augmenta la seva temperatura quan les seves molècules augmenten la velocitat i paral·lelament el motor, i en definitiva el cotxe, s’encalenteix quan el pilot es posa en marxa i més especialment quan fa que el cotxe vagi al límit com és a la fórmula 1.

En definitiva, per acabar i per lligar els conceptes tan dispars, posaré un exemple gràfic; Fernando Alonso augmenta la velocitat i avança a Hamilton, amb el que el cotxe s’ha hagut de revolucionar i posar-se al màxim de les seves possibilitat i per tant l’encalentit molt; al mateix temps mils d’espectadors boten i criden perquè saben que és un avançament molt important, com que realitzen una activitat més complexa que abans, el seu cos augmenta la temperatura degut a que les molècules han augmentat la seva velocitat.

Així, es pot concloure que com més velocitat tingui el cotxe de Fernando més calor tindran mils d’aficionats que l’estiguin veient en aquell moment i “vibrin” amb ell i la seva carrera.

No hay comentarios:

Datos personales

Este Blog, de carácter educativo, creado para poner de relieve algunas cuestiones relacionadas con el conocimiento de Nuestro Entorno, utiliza diversos recursos propios y de la Red. Si alguno de ellos posee derechos de autor o es de uso exclusivo por parte de alguna Persona o Entidad pública o privada, será inmediatamente retirado, al recibir la oportuna comunicación por correo electrónico.